Coaching

Schenk een lekker kopje thee in, ga op het bankje zitten en geniet van het mooie uitzicht op het water met de grazende ree en als je tot rust gekomen bent lees dan mijn verhaal.

Zoals iedereen van mijn leeftijd heb ik al een heel leven achter de rug. Een leven waarin ik veel geleerd en meegemaakt heb. Mooie dingen en minder mooie dingen. Ik heb van al die ervaringen heel veel geleerd. Dan heb ik het over levenslessen. Voor wat het vergaren van kennis en vaardigheden betreft ben ik echt een autodidact. Enige scholing heb ik wel gehad. Ik heb 5 jaar Havo gedaan en ben midden in het examen gestopt omdat ik toen zwaar verliefd werd. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik beter niet met die persoon kon omgaan maar dat was natuurlijk tegen dovemans oren gezegd! Ik zeg mensen in mijn omgeving omdat mijn moeder toen al overleden was en mijn vader niet erg aanwezig was. Er was ook nauwelijks familie die naar ons omkeek. We waren met 3 meisjes thuis, ik ben de middelste. We waren op het moment van overlijden van onze moeder 15, 14 en 10 jaar. We hebben onze moeder alleen maar ziek gekend. Onze vader was ook toen onze moeder nog leefde nooit erg aanwezig. Hij leefde zijn eigen leven. Hij heeft veel meegemaakt in zijn leven. Hij heeft in de oorlog in het verzet gezeten en als gevolg daarvan in het concentratiekamp in Vugt.

Toen ik gestopt was met school ben ik in een broodjeszaak in het centrum van Groningen waar wij woonden gaan werken. Op 10 mei 1976 werd mijn prachtige dochter geboren met als vader de persoon waar ik beter niet mee om kon gaan. Maar iedereen had het mis! Want als ik niet met hem was omgegaan was mijn dochter er niet geweest. Dus…………………………..
Maar die mensen hadden wel gelijk voor wat betreft verantwoordelijkheid nemen. De vader van mijn dochter nam het daar niet zo nauw mee. In maart 1976 hoorde ik dat hij vader was geworden van een jongetje, mijn dochter heeft dus een halfbroer die 2 maand ouder is als zij. Ik heb mijn dochter alleen opgevoed, er is bijna geen contact met haar vader geweest. Haar vader is op een gegeven moment teruggegaan naar zijn geboorteland waar hij begin 2010 is overleden.

Uit bovenstaande mag duidelijk zijn dat ik al jong leerde om voor mezelf te zorgen. Ook financieel. Even weer terug in de tijd: we hadden een huis om in te wonen maar verder werd er niet voor ons gezorgd. We hadden gelukkig alle 3 goede vriendinnen waar we bijna altijd waren, alleen om te slapen gingen we meestal naar huis. Door die vriendinnen kregen we toch mee hoe het is om een stabiele liefdevolle thuissituatie te hebben. We kregen ook regelmatig nieuwe kleren van onze surrogaatfamilies. Ik was echt nog heel jong toen ik al een krantenwijk had waarvoor ik bijna midden in de nacht moest op staan om dat voor schooltijd te kunnen doen en op zondagochtend werkte ik in het Postiljonmotel in Haren. Als het heel hard regent als ik ’s morgens wakker wordt kan ik er nog steeds intens van genieten dat ik er niet uit hoef om kranten te bezorgen. Nu nog steeds! Na 50 jaar kan ik daar nog intens dankbaar voor zijn. Zo zie je dat een op zich niet leuke ervaring hele positieve gevolgen kan hebben.

Het wonen midden in het centrum van Groningen was ook bijzonder. Wij woonden in de Folkingestraat. Een straat waar bijna iedereen een winkel had en erboven woonde. Dat was bij ons ook het geval, mijn vader was elektrotechnicus. In de straten eromheen was veel reuring, in de Folkingedwarsstraat en de Nieuwstad was raamprostitutie, er waren veel cafés en veel verslaafden. Helaas ben ik regelmatig oud klasgenoten tegengekomen waar duidelijk aan te zien was dat ze verslaafd waren. Een bijzonder omgeving om op te groeien maar ook een leerzame.

Ik heb me ook bijna 10 jaar begeven in het deftige Haren waar ik schoonmaakte op verschillende adressen. Stuk voor stuk superaardige mensen die mij totaal niet het gevoel gaven dat ik minder was dan hun.

Ik heb door deze uitersten geleerd dat er heel veel verschillende mensen zijn met hun eigen normen en waarden en daarnaar leven. Ik kan me goed verplaatsen in allerlei soorten mensen.

Mijn mensenkennis is gigantisch meer geworden door 45 jaar bij de dierenbescherming te werken waarvan het grootste gedeelte in het dierenasiel en op het laatst een paar jaar op het kantoor van de dierenbescherming. In de eerste plaats heb ik natuurlijk heel erg veel over honden en katten geleerd in de breedste zin van het woord. Ik ben echt een expert in hondengedrag geworden. Vanaf 1998 heb ik een hondenschool waar ik mijn kennis goed kan gebruiken. Maar wat ik over mensen heb geleerd dat is pas enorm. Wat voor mensen komen er naar een dierenasiel? Iedereen en om allerlei redenen. Mensen die een dier komen uitzoeken zijn meestal in een goede stemming maar als iemand zijn inbeslaggenomen hond weer op komt eisen is het een ander verhaal. Ik genoot altijd heel erg van het maken van een goede match tussen mens en dier en door ervaring leer je steeds beter inschatten wat bij iemand past.

Maar ik heb ook op een hele andere manier mensenkennis opgedaan tijdens deze periode. Het maakte dat ik boeken ging lezen zoals die op de foto hiernaast. Als je Googlet waar die boeken over gaan snap je waar ik het over heb. Ik heb dingen meegemaakt waarvan menigeen zegt dat het niet waar is. Maar het is wel waar! Je zou niet verwachten dat dit soort dingen gebeuren bij een organisatie als de dierenbescherming maar helaas is dit wel zo.

Om je staande te houden in zo’n cultuur en het werk te blijven doen waarvoor je in een dierenasiel werkt moet je wel van goeden huize komen en ik ben trots op mezelf dat ik dit al die jaren heb kunnen doen.

Door al deze ervaringen en mijn empathisch vermogen voel ik me in staat om andere mensen te helpen. Ik heb mezelf gedurende tientallen jaren ontwikkeld, niet alleen in mijn vakgebied maar ook op andere gebieden. Ik heb grote belangstelling voor psychologie en heb heel erg veel boeken op dat gebied gelezen. Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van eetproblemen. Bij groene verhalen kun je daar meer over lezen. Bij online verdienen kun je over mijn nieuwste avontuur lezen. Ook op dat gebied heb ik inmiddels veel kennis vergaard die ik graag wil delen. Verder heb ik mezelf de afgelopen jaren spiritueel ontwikkeld, ik heb tal van workshops gevolgd, heel veel boeken gelezen en ik ben in september 2017 met een healing opleiding gestart waarvan de laatste lesdag 13 januari 2019 is. Op de foto hieronder een kleine greep uit de boeken die ik gelezen heb. Ik zal mezelf altijd blijven ontwikkelen en hoe fijn is het als ik daar anderen weer mee kan helpen.

Ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op dan kijken we of er een klik is.